Business, Community

JCI WORLD

CLEANUP DAY

Tijdens de grootste wereldwijde opruimactie geven we de planeet met ruim 180 landen op World Cleanup Day een grote schoonmaakbeurt. Zo maken we lokaal impact op heel veel verschillende plaatsen in ons land en maken we het probleem van de consumptie en afvalverwerking inzichtelijk. JCI Nederland levert al sinds 2018 een bijdrage aan dit initiatief. Vele Kamers hebben al verschillende mooie projecten georganiseerd. Om impact te maken en om aandacht te vragen voor het goede voorbeeld. In deze uitgave van het JCI MGZN geven we je graag een overzicht van een aantal World Cleanup Day projecten van verschillende Kamers.

JCI EINDHOVEN IN 2018 Op 15 september 2018 heeft JCI Eindhoven voor de eerste keer een actie rondom Trashwalking & Plogging georganiseerd in de omgeving van Strijp-S. Deelnemers ruimden de straten op tijdens het wandelen of hardlopen. In samenwerking met verschillende partners heeft JCI Eindhoven ervoor gezorgd dat de deelnemers de hele ochtend impact konden maken tijdens de opruimactie. Kosteloos, goed geregeld en allemaal in een fantastische sfeer! JCI Eindhoven werkte tijdens deze dag samen met het Ketelhuis. Renewi en Radio Royal. Zij hebben onder meer geholpen bij het regelen van een grote afvalcontainer. En met de hulp van Adopteer een Straat waren er voor alle 60 deelnemers voldoende materialen beschikbaar. De lokale Albert Heijn Het Veem zorgde voor een lekker stukje fruit voor de deelnemers. Omroep Brabant heeft de actie in de media gebracht. En verschillende organisaties hebben zich ingezet om de actie tijdig en groots onder de aandacht te brengen op verschillende social media. De deelnemers hebben een leuke ochtend gehad en samen hebben zij zeker 50 volle zakken afval ingezameld.

JCI EEMLAND IN 2019 Tijdens World Cleanup Day 2019 heeft JCI Eemland verschillende acties georganiseerd. Zij deden dat voor de tweede keer in samenwerking met Stichting Matchpoint en de Rotary Young Ambition. De Kamer heeft alle informatie over de World Cleanup Day acties die buiten JCI om lokaal werden georganiseerd verzameld en geplaatst op de eigen website www.worldcleanupday033.nl. JCI Eemland heeft ervoor gezorgd dat de deelnemers werden gefaciliteerd op acht verschillende locaties in de stad. Door samen te werken met drie organisaties en vele partners daarbij te betrekken is de slagkracht vergroot. Iedereen die die dag wilde weten wat er in Amersfoort te doen was, kon dit eenvoudig lezen op de mooie website. Behalve het uitreiken van de materialen zijn er ook publiekstrekkers ingezet om een mooie opkomst te trekken. Zo is er samengewerkt met een kunstenaar en hebben de DJ’s van de DJ-school de muziek verzorgd. In samenwerking met de kanovereniging, de roeivereniging, de waterscouting en de sloepverhuur kon er ook vanaf het water worden opgeruimd.

JCI KENNEMERLAND IN 2019 In Haarlem heeft JCI Kennemerland in 2019 de stad voor het eerst op de kaart gezet tijdens World Cleanup Day. Door de fantastische inzet van alle betrokken leden hebben ongeveer 100 deelnemers de omgeving in verschillende looproutes schoon gemaakt. De looproutes begonnen bij het station en eindigden in de Haarlemmerhout. Door verschillende routes te lopen en doordat veel deelnemers zich vooraf hadden aangemeld, kon de groep in slechts twee uurtjes al grootse impact maken. In samenwerking met La Place Dreefzicht en Spaarnelanden kregen de deelnemers aan het einde van de actie een lekker kopje koffie of thee aangeboden. Hierdoor kon iedereen de actie gezellig samen afsluiten.

JCI HART VAN BRABANT IN 2019 Ook JCI Hart van Brabant heeft in 2019 voor de eerste keer een project georganiseerd tijdens World Cleanup Day. JCI Hart van Brabant zocht de samenwerking met diverse horecagelegenheden in Tilburg. Zo werden er grijpers en vuilniszakken uitgedeeld aan alle gasten die op bezoek kwamen. En de belangstellenden werden gestimuleerd om zoveel mogelijk online zichtbaarheid te creëren met behulp van de zelf bedachte hashtag #goedbegrepen. Ongeveer 24 deelnemers trokken door Tilburg om zoveel mogelijk zwervend afval in te zamelen. Een mooi project in samenwerking met de lokale ondernemers.

JCI ’S-GRAVENHAGE IN 2019

In het centrum van Den Haag heeft JCI ’s-Gravenhage in 2019 het nuttige met het aangename gecombineerd. In een tijdsblok van 14:00 tot 16:30 uur heeft de Kamer een cleanup georganiseerd die werd gevolgd door een netwerkborrel. JCI ’s-Gravenhage heeft de gelegenheid gebruikt om naast het opruimen ook zoveel mogelijk leden en potentiële nieuwe leden met elkaar te verbinden. De Kamer wilde niet alleen zelf goed zichtbaar zijn maar vooral ook potentiële nieuwe leden de kans bieden om JCI ’s-Gravenhage goed te leren kennen. Een hele mooie gelegenheid om daarnaast het gesprek met elkaar aan te gaan over onze consumptie en de problematiek rondom de afvalverwerking in Den Haag.

JCI BREDA IN 2020

JCI Breda kwam dit jaar zowel op het water als op het land in actie. Er werden looproutes opgezet om de omgeving van Haagdijk en Haagweg schoon te maken. Deze omgeving schijnt de meest vervuilde omgeving in de stad te zijn. En in samenwerking met Bootje Varen Breda werden er twee boten met schepnetten ingezet om zo ook de singels schoon te kunnen vissen. De gemeente Breda heeft gezorgd voor voldoende materialen als ringen, grijpers en vuilniszakken. Daarnaast heeft JCI Breda de Trashhunt georganiseerd waar alle deelnemers aan konden meedoen. De deelnemer die het meeste, het raarste, het waardevolste of het grootste afval-item heeft opgeruimd ontving een prijs. Aanmelden voor de actie was mogelijk via het online Facebook event. De actie trok ongeveer dertig belangstellende deelnemers.

JCI AMSTELLAND IN 2019

JCI Amstelland organiseerde in 2019 voor de tweede keer de cleanup rond zwembad De Meerkamp in Amstelveen. In samenwerking met de gemeente Amstelveen, Nederland Schoon en de organisator van Keep iT Clean day is gekozen voor het terrein bij de sportvelden, het Amstelveen college en in de nabijgelegen woonwijk rond het zwembad. Verschillende leden van verenigingen, scholieren, buurtbewoners en leden van JCI Amstelland hebben lokaal gezorgd voor veel bekijks, aandacht en een schoner Amstelveen. Wethouder Floor Gordon kwam de actie ’s ochtends openen en sprak de deelnemers toe over het belang van dit soort lokale projecten. De actie trok ongeveer twintig belangstellende deelnemers.

Wil jij met jouw Kamer ook een World Cleanup Day project organiseren? En ben je benieuwd naar de acties waar de Kamers dit jaar mee bezig zijn? Neem dan contact op met Team Impact, evp.impact@jci.nl. Zij vertellen jou en jouw Kamer hier graag meer over!