Irving Kerkhof: Mijn fuckup

Welke JCI-er kent Irving Kerkhof niet? Hij was Head Trainer van de Dutch Academy 2020 (DA), Nationaal Voorzitter van JCI Nederland in 2015 en Director van het Congres Organizing Committee (COC) van het Wereldcongres toen het in 2017 in Nederland plaatsvond. En dat deed hij allemaal naast een veeleisende baan. Ging dat allemaal vlekkeloos? Zeker niet. Irving vertelt openhartig over de fuckup waar hij het meest van heeft geleerd.

Met al mijn gele energie heb ik ‘ja’ gezegd op dit interview. Maar als we er dan echt openlijk over moeten spreken dan is dat best confronterend. Zichtbare fouten zijn vervelend, maar kun je managen. De echt relevante fout waar ik het meest van heb geleerd, is heel persoonlijk. Een te managen fout was het gebrek aan plaatsen voor alle mensen tijdens de opening night van het Wereldcongres. Hierdoor moesten 250 mensen buiten wachten tot er een plekje vrij kwam. Als Congres Organizing Committee waren we daar natuurlijk niet blij mee en het heeft me veel tijd gekost om uitleg te geven tijdens de General Assembly. Het ging ten koste van de goodwill van deelnemers en er moesten meer kosten gemaakt worden om dit de volgende avonden te voorkomen. Dan hebben we het niet eens over de stress en de druk op het team. Maar zoals ik al zei; dat is nog te managen. Het komt gelukkig nooit meer ter sprake wanneer we mooie herinneringen ophalen.

“Tijdens de organisatie heb ik echter te weinig aandacht voor het team gehad. Daar heb ik tot de dag van vandaag spijt van.”

Toen ik in de organisatie van het Wereldcongres stapte, hadden we bijna heel nieuw team en nogal wat werk te verzetten. En dat zijn we ook gaan doen. Ik ben in de actiemodus gestapt en heb veel gesprekken gevoerd, we hebben samen keuzes gemaakt en hebben acties opgepakt. Tijdens de organisatie heb ik echter te weinig aandacht voor het team gehad. Daar heb ik tot de dag van vandaag spijt van.

Het lukte om individueel verbinding te maken en als team hebben we het mede dankzij geweldige coach Sylvia Ras ook echt geprobeerd. Maar door de druk en al het werk dat verzet moest worden, was er toch altijd te weinig tijd. Ik had dat als Congress Director beter moeten doen. Dat kost op dat moment wel tijd en zorgt voor wat vertraging, maar je bouwt tegelijkertijd aan een sterker team. De individuele teamleden waren ontzettend goed en hebben dankzij hun expertise het succes van het congres bepaald, maar als team hadden we nog veel sterker kunnen zijn. En hoewel ik supertrots ben op wat Nederland met alle betrokkenen hebben neergezet, was ik dan nóg trotser geweest op het resultaat.

“Wat ik meeneem is blijf bouwen aan je team, maak verbinding en hou die verbinding.”

Wat ik meeneem, is dat je moet blijven bouwen aan jouw team, verbinding moet blijven maken en die moet onderhouden. Ik heb het concreet toegepast in de nieuwe baan die ik letterlijk een maand na het Wereldcongres ben gestart. Als Directeur Klantadvies ben ik verantwoordelijk voor vier teams. Het eerste wat ik heb gedaan is het plannen van persoonlijke gesprekken met mijn 45 collega’s en lunches met de teams. We houden off-sites met mijn MT en bovenal kwartaalbijeenkomsten met de volledige afdeling. Iedereen weet dat die afspraken heilig zijn. Ook in mijn rol als Head Trainer van de Dutch Academy heb ik heel veel tijd gestopt in het verbinden als team. Het heeft er toe geleid dat we een hele gave DA 2020 hebben neergezet en vooral dat we als team voor elkaar klaar stonden en nog steeds staan. Ik ben heel blij met de leerkansen die ik heb mogen krijgen binnen JCI. Het heeft me echt ontwikkeld als mens. Ik hoop dat mijn fuckup jou ook inspireert en wens je toe dat je in je Kamer of team ook voortdurend blijft kijken naar wat dat team nodig heeft, daarmee kom je overall echt het verst!

25-10-1979: JCI Eemland (proud member) 2011: Lokaal secretaris JCI Eemland & lid team Training en Coaching (heet nu Management Team Training & Development) 2012: EVP Training & Coaching 2013: EVP International 2014: Deputy President 2015: National President 2016: IPP en voorzitter COC (Director COC) 2017: Voorzitter COC (Director COC) 2019 & 2020: Head Trainer DA

Vanaf 2014 Senator: #73035 Vanaf 2013 Trainer Dutch Academy Vanaf 2003 werkzaam bij ABN AMRO Vanaf 2018 als Directeur Klantadvies MKB Banking Noord Nederland

Irving Kerkhof