Community

JCI KENNEMERLAND

HAARLEM CULTUURNACHT

Hoe zorg je dat jonge mensen zich meer met de Nederlandse cultuur gaan verbinden? En hoe kun je ervoor zorgen dat jonge mensen daadwerkelijk met veel plezier naar Haarlemse musea gaan? Deze vraag hield JCI Kennemerland bezig en resulteerde in een grootschalig, openbaar evenement in de binnenstad van Haarlem: de Haarlemse Cultuurnacht. Op zaterdagavond 8 september 2018 opende componist Merlijn Twaalfhoven de eerste editie van de Haarlemse Cultuurnacht op de Grote Markt.

Community

JCI KENNEMERLAND

HAARLEM CULTUURNACHT

Hoe zorg je dat jonge mensen zich meer met de Nederlandse cultuur gaan verbinden? En hoe kun je ervoor zorgen dat jonge mensen daadwerkelijk met veel plezier naar Haarlemse musea gaan? Deze vraag hield JCI Kennemerland bezig en resulteerde in een grootschalig, openbaar evenement in de binnenstad van Haarlem: de Haarlemse Cultuurnacht. Op zaterdagavond 8 september opende componist Merlijn Twaalfhoven de eerste editie van de Haarlemse Cultuurnacht op de Grote Markt.

Staat daar een trompettist op de Sint Bavo? Hoor ik hoorns vanaf het balkon van het stadhuis? Je doet even je ogen dicht want je hoort vanuit allerlei kanten prachtige muziek. Blaasmusici en slagwerkers maken vanuit ramen en balkons een unieke en spectaculaire compositie. Of je nu stil staat of rond loopt, je ervaart een poëtisch en dromerig muziekstuk waarin melodieën, flarden van akkoorden en ritmes verweven zijn tot één geheel. Na deze bijzondere opening van de cultuurnacht zijn er diverse cultuurpaden die de musea en culturele locaties met elkaar verbinden door cultuur, muziek, dans, elektronica en meer!

De deelnemende locaties waar ze met artiesten en kunstenaars iets bijzonders aan toevoegden waren onder meer Museum het Dolhuys, Frans Hals Museum, Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem, St. Bavokerk,Teylers Museum, de Vishal en de Toneelschuur. De afterparty was in het Patronaat. Aan dit project werkten 240 mensen, inclusief JCI Kennemerland mee. Het duurde drie jaar voordat het evenement plaatsvond wegens de grootschaligheid en financiering.

Fotografie: Joyce Goverde, Auguste Sunny, Tess Janssen, Jos van den Broek