Community

JCI LANDEN VAN OVERMAZE

GOLDEN GIRLS MAASTRICHT

In 2019 heeft JCI De landen van Overmaze het project Golden Girls georganiseerd. Het doel van dit project was om de dames in een bejaardentehuis een goede tijd te geven, echt contact te maken en daarmee eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan.

Uit cijfers van de GGD blijkt dat eenzaamheid in Zuid-Limburg onder de hoogste van Nederland geschaard kan worden. Een groot probleem, want structurele eenzaamheid kan leiden tot gezondheidsschade zoals slapeloosheid, stress, hart- en vaatziekten en uiteindelijk vroegtijdig overlijden. Doordat de man vaak eerder overlijdt, komt dit veel voor onder bejaarde vrouwen.

LADIES NIGHT

In dat kader heeft de dameskamer besloten om voor de bewoners van zorgcentrum Lenculenhof een ware Ladies Night te organiseren. Na het avondeten zijn drie activiteiten aangeboden, waartussen gerouleerd kon worden. Zo was er de mogelijkheid om plantjes in 'antieke' kopjes met schoteltjes te poten, taartjes te versieren (om die daarna natuurlijk op te eten!) en last but not least, nagels lakken in combinatie met handverzorging.

Hoewel de dames het in het begin nog als een beetje ongemakkelijk ervaarden, ze werden immers uit hun dagelijkse stramien gehaald, zijn alle dames ontdooid gedurende de activiteiten. Uiteindelijk zijn hele mooie gesprekken gevoerd met de bewoners over hun kinderen en kleinkinderen. En dat sommigen wellicht wel vier gebakjes hebben gegeten, heeft de pret niet mogen drukken. VETPLANTJE Degenen die eigenlijk op hun kamer wilden blijven zitten, bleven uiteindelijk het langste napraten. Iedereen ging rond een uur of negen op en top verzorgd weer naar haar kamer, met een vetplantje als blijvende herinnering. JCI Landen van Overmaze blijft zeker terugkomen bij zorgcentrum Lenculenhof. 'Met oprechte interesse voor de medemens - in dit geval de ouderen - kun je een hoop impact maken op individueel niveau!'