Welke risico’s neem jij voor je persoonlijke groei?

Het zijn de kippenvelmomenten die het zo bijzonder maken;
ik ervaar ze elke keer opnieuw.

door Judith Demoed

Al in de eerste ALV spreekt Heert-Jan zijn ambitie uit om trainer te worden. Het lid worden bij JCI Amsterdam Zuid is de start van een waanzinnig bevlogen traject. Stilstaan is geen optie. Nou ja… alleen dan om te reflecteren.

Om Heert-Jan kun je niet heen, zowel binnen als buiten JCI zie je de jonge hond in de gedreven man. Het enthousiasme spat er vanaf en geeft hem daardoor een open en toegankelijke uitstraling. Dé manier om meer te weten te komen over JCI, in het bijzonder over de pijler ‘Trainingen’, is door een gesprek aan te gaan met Heert-Jan. Niet voor niets werd hij in 2017 uitgeroepen tot ‘trainer van het jaar’ en in 2018 tot ‘Insights Discovery Practitioner van het jaar’ bij JCI. “Het geeft toch echt een gevoel van waardering en daar ben ik best wel trots op,” aldus Heert-Jan.


Na zijn aspiratenperiode te hebben doorlopen, wordt hij in 2011 gepind als lid. JCI was niet nieuw voor hem, want ook zijn vader was lid van JCI. En trainingen was ook het interessegebied van zijn vader.


Bij JCI word je niet zomaar trainer, er is een mooi en uitdagend traject te volgen. Je start bij de basis, namelijk presentatievaardigheden, in de training Presenter. Dit is een training van één dag, die verschillende keren per jaar georganiseerd wordt. De volgende stap is het volgen van de trainingen JCI Achieve en JCI Impact. In de Achieve doe je kennis op over de missie, visie en kernwaarden van JCI. In de Impact leer je over het creëren van impact in je omgeving. Als trainer kom je in veel verschillende Kamers en kun je allerlei vragen verwachten die niet alleen over de training, maar ook over JCI in het algemeen gaan. Daarom is het belangrijk dat je deze kennis hebt. De volgende training in het traject om trainer te worden, is de Basics for JCI Trainers. Dit is een traject van twee dagen waarin je leert over de leerstijlen van volwassenen en het leerproces dat zij doormaken. Tevens krijg je inzicht in welke rol je als trainer hebt en welke werkvormen je kunt gebruiken. De allerlaatste stap is het afleggen van een assessment. Je geeft dan een zelfgemaakte mini-training voor een aantal ervaren JCI-trainers en medekandidaten om te laten zien dat je al het geleerde goed in de praktijk kunt brengen. Als de assessoren dat ook vinden, kun je ingewerkt worden op de trainingen die binnen JCI worden gegeven en mag je daarna zelf op pad! Overigens kun je de Presenter, JCI Achieve en JCI Impact in willekeurige volgorde volgen, zolang je die maar vóór de Basics for JCI Trainers volgt.


JCI biedt oneindig veel kansen. Neem bijvoorbeeld de opleidingsmogelijkheden binnen je werk; die zijn niet zo breed en toegankelijk als bij deze club, om maar niet te spreken wanneer je als zelfstandige werkt.“ Heert-Jan ziet alleen maar mogelijkheden op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Een veilige leerschool die JCI je biedt.


“Natuurlijk is ook niet alles vanzelf gegaan,” zegt Heert-Jan, “maar alleen van complimenten leer je niet.” Gelukkig hebben we in het Dutch Academy (DA) trainersteam een vertrouwensband en sfeer opgebouwd waarin we elkaar uitdagen waardoor we constant scherp blijven en elkaar stimuleren te blijven groeien als trainer.


Heert-Jan heeft zijn vrouw Patricia leren kennen bij JCI. En hoewel ze dit jaar verhuizen naar Utrecht, blijft Heert-Jan zijn laatste jaar (2020) nog actief lid bij JCI Amsterdam Zuid.

Toekomst

Met de vraag hoe Heert-Jan de toekomst ziet, zegt hij het volgende: “Ik blijf graag trainen zolang daar vraag naar is. Ik kijk er naar uit om de JCI-trainers van de toekomst te begeleiden, zodat er ook in de toekomst een stevig trainersteam staat om groei en persoonlijke ontwikkeling te faciliteren aan de leden van JCI.”

Heb jij interesse om JCI trainer te worden?

Voltooi dan de trainingen:

  • Presenter (17 augustus)
  • JCI Achieve en JCI Impact
  • Basics for JCI trainers ( 8-10 oktober)


Aanmelding kan via Facilitator@jci.nl

Heb je belangstelling om Insights Discovery Practitioner te worden, dan biedt
Insights Benelux een traject aan voor JCI-leden.

  • Hier kun je spelen en experimenteren
  • Er zijn zoveel redenen om lid te zijn van JCI
  • Passie om groei te faciliteren