Daniëlle en Coen


Leden werven door jezelf te zijn JCI Breda - Het effect van persoonlijk contact.

Meer dan ooit denken mensen met elkaar te communiceren maar het tegendeel lijkt waar. Verenigingen kampen met teruglopende (actieve) leden, sportclubs smeken om vrijwilligers en een extra bezoekje aan opa of oma valt lastig te combineren met een druk sociaal leven. JCI Breda heeft een leuke vaste club maar het aantrekken en binden van nieuwe mensen is lastig. Daarom dachten wij: online triggeren en offline ontmoeten. Zo is onze ‘nieuwe leden borrel’ geboren.


Ieder bestuur heeft uitdagingen. Is het niet het aantrekken van nieuwe leden, dan is het wel het behouden van de huidige leden. Helaas vertrokken er bij JCI Breda in 2017 meerdere leden vanwege leeftijd en om andere persoonlijke redenen. Een belangrijke opdracht voor het bestuur van JCI Breda 2019 is daarom om een aantal nieuwe leden te gaan verwelkomen bij de kamer. Al brainstormend zit je dan op een doordeweekse dag samen te bedenken hoe je dat gaat aanpakken. Diverse soorten campagnes zijn de revue gepasseerd. De vraag bleef hoe je juist de diversiteit en het enthousiasme van de huidige kamer over kunt brengen op mensen die je nog niet kent.

Online triggeren en offline ontmoeten

Het bestuur heeft ervoor gekozen om geen separate ledencommissie te installeren maar om deze te integreren in de ‘connect’ commissie. Deze commissie is bedoeld om de Kamer extern goed te profileren, maar ook om ervoor te zorgen dat er binnen de Kamer een sterk saamhorigheidsgevoel leeft. Het is juist die saamhorigheid en het plezier wat je met elkaar hebt wat potentiële leden interesseert en enthousiasmeert om zich ook bij de club aan te sluiten. Om dat onderlinge plezier direct op potentiële leden over te brengen, is de ‘nieuwe leden borrel’ in het leven geroepen, waarbij niet alleen het bestuur en de commissie aanwezig zou zijn, maar ook zoveel mogelijk leden. De borrel stond niet op zichzelf, andere wervingsactiviteiten gingen hier aan vooraf. Allereerst hebben we nagedacht over welke nieuwe leden we zoeken zoals beroepsgroep, leeftijd en interesses. Op basis daarvan hebben we gezocht in ons eigen netwerk, zijn er zaadjes geplant bij bedrijven uit Breda en hebben we berichten op social media geplaatst over de borrel.


Het doel hiervan was niet enkel om mensen te werven voor de borrel, maar ze ook te interesseren voor onze Kamer met de borrel als middel om kennis met ons te maken. De geïnteresseerden uit deze wervingsactiviteiten zijn allemaal samengekomen tijdens de borrel.

Opeens waren er 8 potentieel nieuwe leden

Vooraf wisten we niet precies wie er zouden komen. In het eerste half uur werd er al verschillende keren gevraagd of wij van ‘die borrel van JCI waren’, ‘Ja hoor, dat zijn wij’!. De connectie was zo al snel gemaakt. Opeens waren er 8 potentieel nieuwe leden. En samen met de leden van JCI werd er een gezellige avond van gemaakt. Inmiddels zijn er 4 aspirant-leden uit deze actie gekomen en staan er nog een paar kennismakingen met potentiele leden op de agenda.

Saamhorigheid en plezier enthousiasmeert nieuwe leden

Het succes van deze actie zit hem in de samenwerking. We hadden allemaal goed nagedacht over welke mensen we zochten. Dit hielp iedereen om heel gericht de juiste mensen te benaderen. En door met een grote groep aanwezig te zijn tijdens de borrel konden we onze diversiteit en ons enthousiasme laten zien. In juni is er weer een borrel en hopelijk hebben we daarna een mooie club aspirante-leden. Zo blijkt; met meer mensen krijg je meer voor elkaar!