Voorwoord

Koester de fuckup Bas Siers

Aan de start van het jaar begin je als Kamer, commissie en Federatiebestuur met de mooiste plannen. Je wil een aantal zaken anders aanpakken, je gaat voor verandering! En dan staan eerst Australië en andere landen letterlijk in brand. Vervolgens krijgen we Superstorms en als kers op de taart de coronacrisis. Deze enorme ramp raakt ons allemaal. Het raakt niet alleen in ons gevoel van veiligheid en vertrouwen, maar ook zeker in economische zin. Ik krijg het gevoel dat de wereld ons iets wil vertellen. Did we fuck up? JCI-ers zitten gelukkig niet graag bij de pakken neer. Juist op momenten dat hoop houden moeilijk lijkt, komen wij met prachtige initiatieven om de lokale gemeenschap een stukje mooier te maken. We verbinden mensen, zowel regionaal, nationaal als internationaal. Het is ontzettend mooi om de ondernemerschap, saamhorigheid en drive te ervaren. Dat gaat met vallen en opstaan. Fuckups zijn nou eenmaal overal, ook bij JCI en ook bij mij.

"Wat mij nog steeds als de dag van gisteren bij staat, is de Impact Dag tijdens het Wereldcongres in 2017."

I fucked up. Big time. Natuurlijk moet je als Nationaal Voorzitter ook met de billen bloot en meteen als eerste. Er is genoeg om uit te kiezen. Het zijn er haast, in mijn eigen beleving teveel om op te noemen. Bij elke commissie of rol heb ik een grote mate van het zogenaamde imposter syndroom. Ik denk al snel dat het allemaal één grote puinhoop is. Wat mij nog steeds als de dag van gisteren bij staat, is de Impact Dag tijdens het Wereldcongres in Amsterdam in 2017. Het plan was om grote Amsterdamse wijkprojecten bij te staan en verder de binnenstad, grachten en stranden schoon te maken. Het was voor mij het hoogte- en zwaartepunt van het event. Er had bloed, zweet en tranen in gezeten.

"Daar zat ik dan. Vertwijfeld en met tranen op een trapje om dit even te laten bezinken."

We hadden plek voor ruim 600 deelnemers. Er waren 4.000 congresdeelnemers en geen concurrerende programmaonderdelen. Geen probleem, zo dachten we. Bussen, boten, vrijwilligers van de wijkprojecten en begeleiding stonden allemaal klaar voor een massale impactbijdrage. Hier gingen we JCI toch zeker mee op de kaart zetten? Nou…. Op die vrijdagochtend, na een week van maximaal vier uur slaap per nacht en talloze kleine fuckups die we met het team vakkundig gladstreken, telden we slechts 150 man. En toen knapte er iets. Daar zat ik dan. Vertwijfeld en met tranen op een trapje om dit even te laten bezinken. Het mooie van JCI is dat iedereen voor je klaar staat om je een hart onder de riem te steken. Na een moment van diepe teleurstelling wist ik de draad op te pakken en heb ik de wijkinitiatieven persoonlijk verteld dat we het anders aan zouden pakken: minder mensen per initiatief en massaal over de grachten om ze te bevrijden van plastic en zwerfvuil

"Voor mij persoonlijk was en is het op momenten nog steeds een enorme fuckup."

Achteraf haalden we vele kranten en was het voor de deelnemers een enorm geslaagde dag. Ook voor JCI Nederland en Internationaal werd het goed ontvangen. Voor mij persoonlijk was en is het op momenten nog steeds een enorme fuckup. Toch ben ik nog steeds van mening dat je beter torenhoge ambities en doelen kunt stellen en deze lang niet halen dan aan de voorkant te voorzichtig zijn. Zo kom je immers nooit in de buurt van jouw potentieel.

"De fuckup ligt altijd op de loer."

Een magazine vol fuckups De fuckup ligt altijd op de loer. Maar weet dat je binnen JCI fouten mag maken. Je wordt er niet voor ontslagen en je loopt doorgaans geen hele grote persoonlijke risico’s. Je leert er altijd van en je zult er van groeien. Als lid, maar, belangrijker nog, als mens. Koester de fuckup, ook al doet die soms pijn. Voor je ligt MGZN 1 van 2020. Een blad vol fuckups en daarmee ook een magazine vol waardevolle lessen van mensen die je misschien al kent of waar je bij terecht kunt voor advies. Het zijn verhalen en lessen waar ik trots op ben, samengesteld door een sterk team JCI-ers waar ik ook enorm trots op ben!

Dit is JCI. We learn by doing. Veel leesplezier! Bas Siers Nationaal Voorzitter 2020

Colofon JCI MGZN is een uitgave van JCI Nederland. Realisatie & concept Geen Blad voor de Mond www.geenbladvoordemond.nl Aan dit MGZN werkten mee: Hoofdredactie: Lisa Niehoff

Eindredactie: Tessa van den Dolder Redactie: Maaike van Mameren, Han Zuidema, Roland Mathijsen, Cathelijne Cras, Kiki Merkies Fotografie: Joyce Goverde Je kan reageren via redactie@jci.nl. Wil je meer weten over online magazines? Mail dan laurens@geenbladvoordemond.nl.