Nieuwe leden werven:

5 tips om mee te starten

Team Membership Growth

De impact die we als JCI Nederland maken, maken we dankzij onze leden. De meeste Kamers hebben het streven om minimaal 25 leden te hebben. Dit zorgt voor een zekere slagkracht en stabiliteit. Iedere Kamer heeft tegelijkertijd te maken met uitstroom. Waar de ene Kamer dit makkelijk opvult, heeft de andere moeite om leden te vinden. In dit artikel delen we 5 tips waarmee je aan de slag kunt.

Contacteer regionale bedrijven

Waarschijnlijk heeft jouw Kamer connecties met regionale bedrijven en organisaties. Je zet ze in als sponsor of als medeorganisator van je event, maar er zitten vaak ook potentiële leden bij. Er zijn ook bedrijven in de regio waar nog geen connecties mee zijn, maar die wel een mooie toevoeging zouden zijn voor jullie Kamer. Een belrondje waard!

Simone Bours, JCI Swentibold: “Vorig jaar organiseerden we een brainstorm om te bedenken welke organisaties we nog graag aangesloten zouden hebben. Met die lijst zijn we vervolgens op pad gegaan.”

Benader nieuwe inwoners

Er zijn verschillende voorbeelden van Kamers die nieuwe leden wisten te werven door nieuwe inwoners van hun gemeente te bereiken. Vaak willen deze inwoners nieuwe sociale contacten opdoen en daarnaast impact maken. Sommige gemeenten organiseren evenementen of ze versturen een kennismakingspakket. In beide gevallen de moeite waard om te onderzoeken of je hier als JCI onderdeel van mag zijn. Mooie kansen! Ian van der Wielen, JCI Oost Achterhoek: “Wij hebben als Kamers deelgenomen aan het Familiespektakel in Winterswijk. Dat evenement werd georganiseerd om inwoners kennis te laten maken met de verenigingen in de gemeente. We zorgden ervoor dat we met polo’s herkenbaar waren en hadden een kraampje met flyers voor ons eerstvolgende event. Een goede en makkelijke manier om zichtbaar te zijn.”

Organiseer een originele kennismakingsactiviteit

Een klassieke kennismakingsborrel hebben veel Kamers al eens georganiseerd. Het is een effectieve manier om JCI onder de aandacht te brengen. Spice it up om er een mooi evenement van te maken. Organiseer bijvoorbeeld een bedrijfsbezoek of event met gastspreker gericht op de doelgroep. Leden, senators en oud-leden nemen introducees mee om kennis te maken met jouw Kamer. Om een ledenwervingsactiviteit te organiseren, is er budgetondersteuning mogelijk vanuit de Regeling Verheij.

Leonie Meijer, JCI Eemland: “Van ruim 25 leden gingen we naar 14 leden. We wilden de Kamer weer aantrekkelijk maken, het commitment versterken en het aantal leden vergroten. We organiseerden een inspiratieavond met Mark Siegenbeek van Heukelom, coach, spreker en trainer. Zijn thema: The Quarterlifers, van een prima 7 naar een 10. Het thema paste perfect bij onze doelgroep. De avond resulteerde in 17 geïnteresseerden, waarvan het grootste deel ook lid is geworden. Een absolute aanrader!”

Wees online zichtbaar

Kijk eens kritisch naar je website. Is de informatie nog actueel en correct? In de PR-toolkit op de website staat informatie die je hiervoor kunt gebruiken. Maak ook je leden zichtbaar op je website. Mocht een geïnteresseerde iemand kennen dan verlaagt dit de drempel om contact op te nemen. Als je socialmediakanalen hebt, plaats dan ook regelmatig updates. Zo laat je zien wat je als kamer onderneemt en hoe een lidmaatschap je kan ontwikkelen. Denk er ook over na om je lidmaatschap te vermelden op je LinkedIn-profiel. Zo ziet je netwerk ook dat je onderdeel bent van deze mooie organisatie. De afbeeldingen bij dit artikel zijn voorbeelden van goede JCI sites.

Charlotte van den Braak, JCI De Betuwe: “Een van onze doelen is nieuwe leden werven voor onze Kamer. Onze website is het visitekaartje! Zorg dus dat je hoofddoel duidelijk is, bij voorkeur op de homepage. Binnen 3 klikken moet vrijwel alle informatie te vinden zijn. Een centraal punt met de juiste trigger!” Dit jaar is het Team Membership Growth opgericht. Zij richten zich vooral op het ondersteunen van kleine kamers (<15 leden) om zo op landelijk niveau groei en instroom van nieuwe leden te stimuleren. Mocht je ondersteuning zoeken of heb je nog een mooi succesverhaal waarmee je leden hebt geworven? Neem contact met ons op via evp.growth@jci.nl. Succes!