Achter de schermen bij de grootste burgeractie ooit

Kai-Chun Chan

De afgelopen twee jaar mocht ik, Kai-Chun Chan, jullie samen met mijn teamleden van Team Impact, kennis laten maken met de grootste burgeractie ooit: World Cleanup Day. We hebben met samen bereikt dat in 2019 maar liefst 25 Kamers World Cleanup Day hebben omarmd, 1.100 vrijwilligers op de been waren en we 1.100 vuilniszakken hebben opgehaald. De organisatie van dit mooie landelijke evenement ging namelijk met vallen en opstaan.

Het blijft mij bij hoe je mooie resultaten kunt boeken door vanaf het begin in te zetten op veel verschillende actiepunten. Zoals een contentplanning voor social media maken, nieuwe JCI-leden betrekken of contact leggen met partners buiten JCI zoals gemeenten, afvalverwerkers, Precious Plastic en River Cleanup. Alle gave reacties waren fantastisch met als klap de vuurpijl landelijke aandacht met een item in de nieuwsuitzendingen op RTL 4!

“Alle gave reacties waren fantastisch met als klap de vuurpijl landelijke aandacht met een item in de nieuwsuitzendingen op RTL 4!”

Voor mij persoonlijk was dit een mooie tijd waarin ik mijzelf binnen JCI verder heb kunnen ontwikkelen. Om te beginnen heb ik veel geleerd van de nieuwe samenwerkingen die door World Cleanup Day zijn ontstaan. Maar ook hoe een kleine groep enthousiaste kartrekkers voor aanstekelijke ideeën kan zorgen. En hoe je op zoek kunt gaan naar gemeenschappelijke belangen om zowel mensen binnen als buiten JCI te kunnen versterken. Ook hoe je kunt voorkomen dat je (eindeloos) blijft nadenken over hoe je alles eigenlijk liever gelijk goed zou willen doen.

“Impact maken we samen, ook met World Cleanup Day.”

Natuurlijk zat het ook wel eens tegen. Maar gelukkig stonden er op die momenten voldoende JCI-ers naast mij om te helpen en tips en tricks te geven. Niet alleen bleek dat soms al snel een opluchting te zijn, maar daardoor kon ik ook sneller de draad weer oppakken. Impact maken we samen, ook met World Cleanup Day.

Op zaterdag 19 september 2020 is het weer zover. Dan gaan we weer massaal de straat op om afval op te ruimen. Dit gebeurt niet alleen in Nederland, maar met deelnemers in meer dan 150 verschillende landen. Op deze manier maken we het het wereldwijde afval- en consumptieprobleem opnieuw zichtbaar.

Eventueel contactinfo voor organisatie van dit jaar: evp.impact@jci.nl

Fuckup of fucked up?

Amanda Boesjes

Een team dat al tijden uitkeek naar internationale evenementen met grote groepen is natuurlijk Team International. EVP Amanda Boesjes neemt ons mee in haar fucked up jaar. Is het wel allemaal zo negatief, of valt het tegelijkertijd best mee?

In juni vindt er een online Europees Congres plaats; een supermooi initiatief en top dat het kan. Maar natuurlijk waren we in mei veel liever met een grote club mensen naar het mooi Dublin afgereisd. Het is tenslotte één van de highlights van het jaar als je het aan ons team vraagt. Er is veel werk in gestoken en het is zo jammer dat veel van die werkzaamheden locatie gebonden zijn. Het team van volgend jaar kan het helaas niet zo kopiëren, maar een raamwerk ligt er in ieder geval al wel.

“Het is zuur, even balen en tegelijkertijd kijken we ook meteen weer verder.”

Het is zuur, even balen en tegelijkertijd kijken we ook meteen weer verder. De andere highlight is het Wereldcongres in Yokohama 3 tot en met 7 november. We weten nog niet zeker óf en hoe het door kan gaan. Ons team staat in ieder geval in de startblokken om een mooie reis naar keizerlijk Japan uit te rollen!

Dit jaar verkennen we ook de mogelijkheden om CO2-neutraler te gaan reizen als JCI Nederland; een mooi streven! Hopelijk volgt daarover snel meer. En er blijkt toch een hoop nog wel te kunnen. Er gaan trainingen gegeven, het Europees Congres zal toch ook online plaats gaan vinden en we zetten in op twinning. Online vergaderen kan soms juist ook heel handig zijn. Het meeten en reizen is ontzettend leuk, maar soms neemt een online vergadering ook belemmeringen weg. Het is minder spontaan, minder gezellig en de ervaring is heel anders, maar we maken er dit jaar het beste van. Alternatieven bedenken en nieuwe kansen zien, is, after all, ook zeker een leermogelijkheid!

“Ons team staat in ieder geval in de startblokken om een mooie reis naar keizerlijk Japan uit te rollen!”

Wat is twinning?

Het JCI Twinning programma gaat over samenwerkingsovereenkomsten tussen lokale kamers in verschillende regio’s of landen op vrijwillige wederzijdse basis. Het potentieel bestaat uit ruim 6000 JCI-kamers die in 110 landen wereldwijd actief zijn! Doelstelling van twinning is om een sterkere positieve impact te realiseren vanuit samenwerking en het delen van ervaringen.