Peter Boelhouwer: "Dit had ik anders moeten doen"

Peter Boelhouwer in samenwerking met Maaike van Mameren

Het maken van fouten hoort bij de manier waarop ik mijn organisatie run. Dat doe ik vanuit gevoel en passie. Een poosje later volgt dan pas het verstand. Ik zie overal kansen, wil mensen en bedrijven verbinden en wordt snel enthousiast. Dat is mijn grootste kracht en tegelijkertijd mijn grootste valkuil. Aan het woord is Peter Boelhouwer, eigenaar van DB Evenementen, organisator van het ondernemersgala in Den Haag en partner van JCI Haaglanden.

In 2006 werd het gala voor eerst gehouden. De opbrengst kwam ten bate van UNICEF. In 2018 werd € 170.000,- voor UNICEF en de LINDA.foundation opgehaald. Met dat bedrag kunnen kinderen in binnen- en buitenland geholpen worden. JCI is al sinds de start partner van het ondernemersgala en JCI Haaglanden helpt op twee vlakken, zowel ons bij het verzamelen van prijzen van de loterij, als bij het verkopen van loten op de avond zelf.

“Het is niet erg om zo nu en dan op je bek te gaan, als je je maar weer herpakt!”

Op basis van vertrouwen

Soms wint mijn enthousiasme het van rustig de tijd nemen, nadenken en uitzoomen. Afspraken worden in de vaart niet altijd helemaal goed en helder op papier gezet. Dan blijkt opeens dat een zogenaamde gentlemen’s agreement en een forse handdruk niet voldoende waren. Ook al ga je met elkaar in goed vertrouwen en beide met de beste intenties een grote opdracht aan, ook dan kan het resultaat minder positief uitpakken. Dan krab je je jezelf eens goed achter de oren en besef je je vaak te laat: Dit had ik anders moeten doen.

Trots & ego winnen soms

Zo ook in het geval van een groot internationaal event dat we wilden neerzetten. Het leek me simpelweg gigantisch gaaf om met mijn club en in samenwerking met lokale partners, dit mooie internationale evenement neer te zetten. In het proces won mijn drive het van mijn verstand en als ik eerlijk ben speelde in dit geval ook mijn eigen trots en ego een belangrijke rol. We zouden deze klus als lokale partij wel even gaan klaren. En dat deden we ook. Het evenement was op vele vlakken een klinkend succes. Maar vooral de financiële afhandeling was een echt drama. Er waren tekorten, verschil in inzichten, een ware puzzel. Met slapeloze nachten en kopzorgen als gevolg.

“Ik ben op mijn bek gegaan, maar ben met wat blauwe plekken ook weer opgestaan.”

Soms net even wat zakelijker

Deze situatie heeft me geleerd dat ik me, zeker als je werkt met partijen die je eigenlijk nauwelijks kent, zakelijker moet opstellen. Ik doe er verstandig aan om me niet enkel te laten leiden door mijn enthousiasme. Het is ook goed om naar de kleine lettertjes te kijken en de samenwerking die je met elkaar aangaat objectiever te beoordelen. Deze lessen neem ik mee in huidige en volgende opdrachten. Ik ben op mijn bek gegaan, maar ben met wat blauwe plekken ook weer opgestaan. Enne, het evenement had ik alsnog voor geen goud willen missen!