De geboren leider bestaat niet

Leiderschap is een fenomeen waar directeuren, commissarissen én militairen dagelijks mee worstelen. De Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren (NDC) en voormalig militair Mart de Kruif bespreken drie elementen van leiderschap: de verantwoordelijkheid, de eenzaamheid én de ontwikkeling van leiderschap.

Ruim tien jaar geleden kreeg Mart de Kruif het verzoek om 45.000 NAVO-militairen in Kandahar, het zuiden van Afghanistan, te leiden. De immense verantwoordelijkheid van duizenden soldatenlevens op de schouders van De Kruif gelegd. De militair kent als geen ander de vele gezichten van leiderschap. De Kruif deelt zijn visie op leiderschap op basis van een aantal ervaringen.

De verantwoordelijkheid van leiderschap

Militaire operaties is risico nemen. Als jij geen risico neemt en druk op de tegenstander zet, zet hij druk op jou. Het is net boksen: als je niet slaat, word je geslagen. Ik stuur mijn mensen naar onbekende gebieden waar we niet eerder waren. Dan weet je dat je mensen risico lopen. Ze komen niet allemaal terug, en dat is waarvoor jij tekent. Als je het niet doet, zijn de gevolgen waarschijnlijk erger. Dat is de bottom line van het militaire bestaan.

De eenzaamheid van leiderschap

Jij moet voor jezelf weten dat je het goede doet. Niemand anders kan voor jou die keuze maken. Kan ik dit voor mezelf verantwoorden? Dat is nooit een makkelijke afweging. Dat noemen ze loneliness of command. Uiteindelijk is er maar één persoon verantwoordelijk. Jij bent verantwoordelijk. Dat is altijd eenzaam.

De geboren leider

Mensen zeggen weleens dat bijvoorbeeld Winston Churchill en George Patton geboren leiders zijn. Als je dieper in die levens duikt, is het ook allemaal fout. Er zit echt een laag onder. Wat is dan een geboren leider? Die bestaat niet. Ik geloof niet in voorbeelden. Iedereen zegt dat Patton een geweldig voorbeeld is, een fantastische generaal. Hij heeft 4.000 mensen opgeofferd in de herfst van 1944. Hij wilde een fort met 1.200 Duitse onderofficieren innemen. Ze hadden eromheen kunnen gaan, maar hij wilde per se dat fort innemen. Door zijn ego zijn duizenden Amerikaanse soldaten gesneuveld.

Als je dieper in de geschiedenis van mensen duikt, vallen helden weg. Als je over helden praat, wat dacht je van mensen in de thuiszorg? Elke dag luiers verschonen en mensen verzorgen. Volgens mij barst het van de helden in deze wereld. Als mensen mij hun held noemen, moet ik altijd lachen. Je weet maar de helft. Scheid uit met die onzin. Ieder mens vecht met zijn falen.

Leden van JCI Nederland kunnen deelnemen aan NCD activiteiten tegen hetzelfde tarief als hun eigen leden betalen en gebruik maken van het lokale NCD-netwerk (en vice versa). Daarnaast kunnen JCI-leden tegen gereduceerd tarief lid worden van NCD.

Partnerbijdrage Linda.foundation