11 nieuwe Senatoren in 2019

JCI Senatorship

Ook dit jaar is JCI Nederland weer een aantal senatoren rijker. Wie zijn zij en wat kunnen we van hen leren? Bas van Schooten, Tjarda Driessen en Jantine Scheele delen hun ervaringen en tips. En ding is zeker: JCI heeft hen veel gebracht.

Tjarda Driessen - JCI Rotterdam - Lid sinds 2011

Op de vraag of ze de senatorschap zag aankomen, begint ze te lachen: “Uhm, nee! Dit had ik niet verwacht. Ik ben sowieso al 41 jaar. Ik heb een jaar dispensatie gekregen vanwege het lustrumjaar en bijbehorend lustrumfeest.” Een bekroning waar Tjarda sowieso blij mee is.


Echt jammer om te vertrekken vindt Tjarda het niet. “Ik heb inmiddels een eigen bedrijf en een gezin. Ik merk dat ik daardoor minder tijd voor JCI heb. En ik vind dat je het goed moet kunnen doen en niet half. Ik heb een jaar in het bestuur gezeten en dat vroeg opofferingen van het thuisfront. Na dat jaar was het idee dat ik weer vaker thuis zou zijn, maar toen kwam het NC naar Rotterdam en daar was ik twee jaar zoet mee. Ondertussen beviel ik van een kind en startte ik mijn eigen bedrijf. Best pittig zo samen. Aan het eind was mijn man er stiekem ook wel klaar mee, haha.”

Vanuit JCI heeft Tjarda vooral veel geleerd van de diverse vergadertechnieken die ze ook in haar dagelijkse werkzaamheden heeft toe kunnen passen. Maar ook de diversiteit aan mensen was heel leerzaam. “Je werkt alleen maar met vrijwilligers. Dat kent zo z’n uitdagingen. Hoe motiveer je ze en krijg je ze mee? Hoe haal je met respect het maximale uit elkaar? In het samenwerken met mensen ben ik enorm gegroeid.” Behalve leerzame momenten bracht dit ook moeizamere momenten met zich mee. “Je merkt het bij het ophalen van financiering. Het komt altijd op het laatste moment aan. Je hebt hoge verwachtingen van elkaar die niet altijd waargemaakt worden. Maar uitdagingen zijn altijd weer op te lossen en negatieve momenten blijven bij mij nooit zo hangen!”


“Tip aan nieuwe leden: je haalt eruit wat je erin stopt. Hoe meer energie je erin stopt, hoe meer energie je eruit haalt. Ga ervoor!”

Jantine Scheele - JCI Rotterdam - Lid sinds 2009

Jantine werd op dezelfde avond als Tjarda verrast met de benoeming tot senator. “Nee, ik had het ook helemaal niet aan zien komen. Dit kwam ook door meerdere factoren: het was tijdens het lustrumfeest dat Tjarda en ik nota bene zelf organiseerden. Er was gedoe over het draaiboek. Er moest vanalles gebeuren, iedereen deed geïrriteerd en ik dacht: maar dat hoeft toch helemaal niet? Er bleek dus gewoon een verrassing voor ons te zijn! Ze hebben het helemaal buiten ons om kunnen organiseren, terwijl het ‘ons’ feestje was. We waren tijdens het eten al geknakt en eerder al benoemd tot erelid. Redenen genoeg om het niet te verwachten, maar het maakt het er niet minder leuk door!”


Ook Jantine vindt het niet erg dat ze de club als actief lid gaat verlaten. “Ik kijk met veel liefde naar onze ‘millennials’. Je blijft natuurlijk wel goed contact met jongeren houden, maar je merkt op een gegeven moment ook wel dat je leven anders ingericht is. Het wordt steeds moeilijker met werk te combineren, waardoor je voelt dat je de nieuwe generatie de ruimte moet gunnen. Ik zit voor werk ook steeds vaker in het buitenland, waardoor ik er fysiek niet bij kan zijn. Ik zie dat wel als een vereiste. Maar ik heb veel plezier in mijn werk, dus ik heb er vrede mee. Je ziet bij de nieuwe lichting dat het nieuwe geesten zijn met eigen ideeën. Ik geef ze graag de ruimte. Maar ik vind het natuurlijk enorm leuk dat ik mag blijven buurten. Het is echt een hele leuke club. Ik, als oude taart, heb iedereen een beetje zien komen, haha.”

In die 10 jaar lidmaatschap kent Jantine een duidelijk minpunt. “In één van mijn bestuursjaren is een senator van ons overleden door de crash met MH17. Dat had enorm veel impact. Onze taak was om oud-leden en senatoren te informeren omtrent haar overlijden. Er werd een receptie georganiseerd met haar oud-kamerleden. Heel erg indrukwekkend allemaal op een minder mooie manier.”

Als je Jantine vraagt om tips voor aspiranten is ze heel resoluut: “Wat ik belangrijk vind, is dat JCI een plek is waar je dingen uit kunt proberen. Als je bepaalde activiteiten nog nooit gedaan hebt, is het juist het moment om het te doen, probeer dingen uit. Iedereen heeft binnen JCI zijn beurt om iets te leren. Geef mensen ook die kans.”

Bas van Schooten - JCI Gouda - lid sinds 2015

Op de vraag wat voor Bas het mooiste project was binnen zijn lidmaatschap, moet hij even nadenken. Behalve dat het organiseren van het CVA een groot en memorabel project was, staat hem vooral de Foutenfabriek bij. “Dit was een workshop over het maken van fouten en wat je hiervan kunt leren. De workshop zat goed in elkaar en ook de samenwerking verliep top. Dat geeft dan een goed gevoel.”


Ook Bas heeft veel geleerd. “Wat ik vooral ontdekte is dat als je iets gaat doen waar je heel erg in gelooft, je dit ook uitstraalt naar anderen. En áls dat gebeurt, kun je veel makkelijker mensen meekrijgen. Je leert ook samen te werken met andere type mensen. En zit het even tegen? Dan leer je vooral om door te pakken en niet op te geven.


Ook Bas liep tegen mindere kanten van JCI aan. “Mensen zien dingen vaak als iets vrijblijvends. Wat je dan krijgt, is dat er mensen zijn die afspraken niet nakomen. Irritant. Maar ik moet ook eerlijk toegeven dat ik mij er soms net zo schuldig aan heb gemaakt,” aldus een lachende senator.


Tip voor de aspiranten? “JCI heeft echt heel veel te bieden en kent een diverse scala aan activiteiten. Doe er je voordeel mee en ga ervoor.”

Angelo van de Ree

#78473 (December)

Jeroen Verdurmen

#78057 (December)

Heert-Jan Dokter

#77924 (December)

Tjarda Driessen

#78456 (November)

Jantine Scheele

#78472 (November)

Marco Gerrits

#78455 (November)

Bas Siers

#78277 (Oktober)

Sjors Lemmens

#78205 (Oktober)

Bas van Schooten

#78058 (Juli)

Xander Wamelink

#77732 (Februari)

Imke Teeuwen

#77704 (Januari)