Marion, Executive Vice President 2020

Lid van het dagelijks bestuur van JCI wereldwijd, dat is onze Marion de Groot

Begin november, op het Wereldcongres in Estland, is Marion de Groot, lid van JCI Amsterdam International, gekozen als één van de vier Executive Vice Presidents (EVP). Daar willen we natuurlijk meer van weten. Wie is senator Marion, en wat gaat zij doen als EVP?

Op het moment van interviewen is Marion net terug van een weekje vakantie op Ameland. “Even bijkomen na een week congres”, licht ze toe. Marion vertelt hoe het congres eruit zag, waarna ik me kan voorstellen dat je daarna rust nodig hebt. Een week vol meetings, met in het midden van de week de presentatie van kandidaten. Marion gaf een speech en kreeg vragen vanuit het publiek. De dag daarna hoorde ze dat ze de EVP werd van Europa.


Er zijn vier EVP’s. Allen zijn ze voorzitter van een werelddeel. De JCI-wereld is verdeeld in vier delen, nl. Europa, Amerika, Azië-Pacific en Afrika & Midden-Oosten. Samen met de wereldvoorzitter en de voorzitter van het jaar ervoor, de penningmeester en de juridisch raadgever, vormen zij het kernbestuur van JCI wereldwijd.

De aanloop

In 2008 hoorde Marion via een vriendin voor het eerst van JCI. Wat sceptisch, “is het niet studentikoos?”, besloot ze een keer mee te gaan naar JCI Amsterdam International. Het sprak haar aan, en nog geen jaar later werd ze secretaris in het kamerbestuur. In datzelfde jaar zorgde een bezoek aan de Europese Conferentie in Boedapest voor een wauw-effect: “Wauw, wist ik maar eerder van het bestaan van JCI”. Wat haar zo aanspreekt? “Een groep mensen bij elkaar met allemaal een positieve mindset, niet zeuren en wat voor de wereld willen doen.” Vanaf dat moment zegt Marion JCI te ademen, en dat blijkt inderdaad uit alles.


Marion werd in 2010 lokaal voorzitter, waarna ze een aantal landelijke functies bekleedde. Eindredacteur van het magazine dat je nu leest, is er daar één van. Haar benoeming tot senator geeft aan dat zij veel voor de organisatie heeft betekend. Jezelf ontwikkelen en dingen leren, volgens Marion de kern van JCI, kan op allerlei manieren. Andere leden adviseert ze ook verder te kijken dan hun eigen Kamer. “JCI Nederland en internationaal zijn bereikbaar. De wereldvoorzitter is ook gewoon een lid”.

“Ik adem JCI”

Bezige Marion

Voorafgaand werd me ingefluisterd dat Marion bescheiden is en niet zelf de spotlights op zoekt. Dat blijkt wel als ik haar complimenteer met al haar JCI-activiteiten, haar eigen bedrijf en stoere hobby’s. “Ach ja”, wuift Marion het gniffelend weg, “ik doe gewoon graag veel verschillende dingen”.


Als eigenaar van IT-bedrijf ‘Pick my Brain’, werkt ze momenteel aan software voor de Nederlandse politie. Daarnaast heeft ze afgelopen zomer haar vliegbrevet behaald. Tien minuten na het interview stapt ze de yogazaal binnen. Een bezige bij, die het allemaal onder controle lijkt te hebben.

“ik doe gewoon graag
veel verschillende dingen”

De agenda van 2020

Marion neemt nog een slokje van haar thee en geeft de kat, die vrolijk door het beeld trippelt, een aai. Samen met Peter (oud-lid van JCI Utrecht) en hun drie katten woont ze op de Utrechtse Heuvelrug. Vanuit daar zal ze komend jaar nog veel op reis gaan.


In januari 2020 vinden op het hoofdkwartier van JCI in St. Louis (USA) de trainingssessies plaats, waar Marion als EVP aan deelneemt. Een maand later staat de European Presidents Meeting in Moldavië op het programma, waar alle landelijk voorzitters van Europa bij elkaar komen. In maart staat een trip naar Dublin gepland, om de Europese Conferentie (EC) van mei voor te bereiden. Marion is de voorzitter van deze EC en zal dus twee maanden later weer in Dublin te vinden zijn.


Cambodja staat in juni op het programma. “Azië is de grootste JCI-regio qua ledenaantal. Ik ben daar voor vergaderingen en contacten”. In diezelfde zomer vliegt Marion voor de tweede maal naar het JCI hoofdkwartier in St. Louis. Afsluitend is het Wereldcongres in november.


Het gehele jaar is Marion mentor voor de Vice Presidents (VP’s) van Europa. Deze vijf VP’s hebben allen een aantal Europese landen onder hun hoede . Verder vergadert ze regelmatig met haar team .

Begin november, op het Wereldcongres in Estland, is Marion de Groot, lid van JCI Amsterdam International, gekozen als één van de vier Executive Vice Presidents (EVP). Daar willen we natuurlijk meer van weten. Wie is senator Marion, en wat gaat zij doen als EVP?

Betekenis voor JCI Nederland

Vaak krijgt Marion de vraag wat haar rol betekent voor JCI Nederland. ‘Merken wij daar iets van, dat Marion als Nederlandse in het kernbestuur van JCI wereldwijd zit?’ Hier is ze heel helder in: “het is niet mijn rol om Nederland te vertegenwoordigen. Natuurlijk ken ik de Nederlandse organisatie wel, en neem ik soms qua perspectief daarvan wel iets mee in mijn besluitvorming”.


Tot slot blikken we vooruit op de plannen voor 2020. Deze moeten nog geconcretiseerd worden. “Het moet een plan van het team worden, niet alleen van mezelf”, aldus Marion. “Het plan van de wereldvoorzitter is nog niet af, en daar wil ik graag op aanhaken.” De kern zal wel communicatie worden, want “er zijn nog teveel dingen die we binnen JCI niet weten over elkaar of over de mogelijkheden”. Heel mooi als hierdoor nog meer leden, net als Marion, na haar eerste internationale conferentie, JCI gaan ademen.

“Wauw, wist ik maar eerder van het bestaan van JCI”