BUKO + German Academy

BUKO

JCI Gouda meets JCI Solingen

Twee jaar geleden wisten we al dat we naar de BUKO zouden gaan. Onze twinning kamer ‘WJ Solingen’ is namelijk mede-organisator van dit ‘Duits NC’. Een event wat we uiteraard niet willen missen.

Gouda, 19 september 07:30 uur.

Klaar voor vertrek. De inpakstress achter de rug (moet dat jonkvrouw/ridder outfit nu wél of niet mee?). Hebben we genoeg kaas, siroopwafels, drop en jenever? Gaat dit allemaal in de auto passen? Ja! We zijn met 11 Nederlanders op weg naar Solingen, waar dit jaar de BUKO (Duitse NC) plaatsvindt!

“Wat doen al die Nederlanders bij
de BUKO?”

Onderweg wordt het uitgebreide programma aanbod uitvoerig besproken. Wie gaat er naar de keynote speaker, de CFO van Trivago? Wie gaat er roofvogels laten vliegen? Wie heeft zich voor de cocktail workshop opgegeven? De Social Media training? Gaat er nog iemand softballen? Zo lukt het aardig om de 2,5 uur reistijd vol te praten. In Solingen (eigenlijk in Wuppertal) worden we welkom geheten met een mooie goodiebag met onder andere een mooi mes.. Solingen stad staat namelijk bekend als de Klingenstad (messenstad)!


Zo scherp als het mes, zo scherp en punctueel was het programma. De bus van 13.00 was om 13.02 al vertrokken. Geen probleem! Op naar de lezing van Axel Hefer (CFO Trivago). Hij leert ons dat voor een goed product, structuur, teambuilding en het motiveren om mensen verschillende expertises te laten doen binnen een bedrijf, de sleutels zijn voor succes. Niet alleen leerzaam binnen de werksfeer, maar zeker ook voor alle JCI projecten. De eerste dag werd afgesloten met een goed feestje op een prachtig kasteel in Solingen. Hierbij werden veel Duitse delicatessen geserveerd en kwam het feest los met een live band, zonder jonkvrouw jurk of ridder-outfit.

Dag 2 vrijdag:

Ook de vrijdag had weer een bomvol programma. Zo werden er messen gesmeed, gingen we met graafmachines aan de slag en bij nog meer bedrijven op bezoek. ’s Avonds is het ons goed gelukt om in onze rood-wit-blauw en oranje outfits de kaas, siroopwafels, drop en jenever kwijt te raken. En het was tijd voor een feestje met dit keer een Nederlandse band. We kregen zelfs de hele zaal in beweging ‘van links naar rechts’ op de Snollebollekes (je had erbij moeten zijn)!

Dag 3 zaterdag:

Alweer de laatste dag. We laten ons van onze sportieve kant zien bij het softbaltoernooi en een hardloop-clinic. We maken een rondwandeling door het historische Solingen, brengen een bezoek aan het net in gebruik genomen observatorium en in de middag bereiden de dames zich voor op het gala met een bezoek aan de kapper en visagiste. Zelfs dit was onderdeel van het officiële programma!


De dag werd afgesloten met een gala op een toplocatie met als mooi hoogtepunt het senatorschap van Olaf Oberhoff, lid van onze twinningkamer WJ Solingen. Mede dankzij Olaf heeft JCI Gouda een hechte band met WJ Solingen. Ook deze avond werd de muziek verzorgd door een band met Nederlandse roots. We sluiten zondagochtend af met een gezamenlijk ontbijt en vertrekken met veel nieuwe ervaringen, kennis en kennissen terug naar Nederland.

“De Duitse pünktlichtkeit bestaat nog steeds!”

Wat maakt de BUKO zo bijzonder?

Bij een internationaal congres zijn altijd veel diverse nationaliteiten aanwezig. Nu waren wij juist één van de weinige internationale bezoekers. En met een oranje outfit had je al snel aanspraak met andere (Duitse) congresgangers. Het leuke aan JCI is én blijft, dat het niet uitmaakt waar je bent, maar je wordt altijd in een groep opgenomen.


Wat voor ons opviel was dat de programma-onderdelen qua omvang en mogelijkheden zo groots waren dat ze te vergelijken zijn met een goed EC of WC. Ook wereldpresident Alexander Tio en EVP Silva Dolmane wisten ons te vinden en hebben genoten van de Goudse stroopwafels.


Met een groep van elf personen hebben we genoten van een fantastisch congres waarbij alles tiptop was geregeld. En drie avonden op drie fantastische locaties, met eten, drinken en live muziek maakten het helemaal af. En dat voor een beperkte all-in prijs. Zeer waarschijnlijk zien ze ons terug op de BUKO 2020 in Berlijn!

“De Duitse BUKO als voorbeeld
voor een Nederlands NC?”

German Academy

Voor wie na de Dutch Academy de smaak te pakken heeft, zijn er binnen JCI talloze andere mogelijkheden om nog meer te doen aan persoonlijke ontwikkeling. Eén daarvan is de German Academy (GA). Elk jaar nodigt JCI Germany enkele JCI-ers uit andere landen uit om deel te nemen aan haar leiderschapsprogramma.

De Wirtschaftsjunioren of JCI?

JCI Germany heet in Duitsland de Wirtschaftsjunioren, wat ik heel verwarrend vind, maar daar zit wel een verhaal achter. Oorspronkelijk vormden de Wirtschaftsjunioren een aparte organisatie, die zich pas later heeft aangesloten bij en daarmee onderdeel is geworden van JCI. De Wirtschaftsjunioren hebben een sterke link met de lokale handelskamers en zijn in de basis alleen gericht op young professionals in leidinggevende posities. Wat ik om me heen zie is dat de gemiddelde Duitse JCI-er zich dan ook meer Wirtschaftsjunior dan JCI-er voelt. Sterk gechargeerd leeft bij de Duitsers het volgende beeld: Wirtschaftsjunioren zijn serieus bezig met hun carrière, economie en politiek. JCI-ers willen het vooral leuk hebben. Voor mij als buitenstaander was er geen verschil. Sinds enige tijd is JCI Germany, of de Wirtschaftsjunioren, bezig met een Kulturwandel door bij de leden te promoten dat Wirtschaftsjunioren JCI betekent. Dat blijkt nog niet zo makkelijk te zijn. Duitsland is een groot land en heeft door haar Bundesländer een geslaagdere organisatiestructuur dan JCI Nederland. Het gaat dus nog enige tijd duren voordat iedereen zich realiseert dat er geen sprake is van een dubbel lidmaatschap.

De Dutch Academy vs. de German Academy

De German Academy lijkt sterk op de Dutch Academy. Een verschil is dat de GA een dag langer duurt dan de DA, ze hebben echter geen terugkomdag. Daarnaast wordt de outdoordag anders ingevuld, namelijk door een sociaal project te doen. Wij werden ’s ochtends om half 7 (!) gedropt bij een werkplaats voor gehandicapten waar wij drie opdrachten kregen. Zo moest er een weg voor rolstoelgebruikers worden aangelegd, een hal worden geverfd en een barbecue voor 50 man/vrouw worden georganiseerd. Er was zo goed als geen materiaal aanwezig en wij kregen een budget van € 1.000. Alle drie de projecten moesten dezelfde dag worden afgerond. Lang verhaal kort, het was een zeer intensieve dag, maar het is gelukt dankzij sponsoring van lokale bedrijven, (oud-) Wirtschaftsjunioren en de tomeloze energie van de deelnemers.

Natuurlijk mag ook bij de GA een Insights Discovery sessie niet ontbreken. Drie jaar geleden heb ik voor het eerst kennisgemaakt met de profielen bij de DA. Eerlijk gezegd was ik altijd een beetje sceptisch en had ik het sterke vermoeden dat een Insights-profiel een soort horoscoop is, waarin je kan lezen wat je wilt. Echter, na nogmaals de vragenlijst te hebben ingevuld en mijn profiel voor de tweede keer te hebben doorgenomen, vrees ik dat ik daar toch op terug moet komen. De feiten kan ik niet ontkennen. Mijn profiel is zo goed als niet veranderd ten opzichte van drie jaar geleden.


Dat JCI Germany haar Academy openstelt voor buitenlandse gasten, spreekt zeer voor de organisatie. Ik ben met open armen ontvangen. Aangezien de voertaal Duits is, is het wel van belang dat de buitenlandse JCI-ers goed Duits spreken. Zelf ben ik half Duits, heb ik jarenlang in Duitsland gewoond en ben ik niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland als advocaat toegelaten, dus voor mij was de taal geen probleem. Als Duits niet je moedertaal is, zou ik het niet aanraden.


Al met al heb ik het geweldig naar mijn zin gehad en vond ik het aan het eind van het weekend jammer dat het voorbij was. Ik heb ontzettend leuke mensen ontmoet en weer iets over JCI en mezelf geleerd.

Janina Hamann

(JCI ‘s-Gravenhage)

Ben je geïnteresseerd in meer leuke, internationale activiteiten? Kijk dan op jcievents.com en laat je verrassen!