Award: beste project

World Cleanup Day Amersfoort 2019

De 2e editie van de World Cleanup Day Amersfoort was een groot succes. Ruim 600 (!) deelnemers hielpen mee om hun stad schoner te maken. Hoe kwam het tot zo’n succes?

Inmiddels is het vuil opgehaald, zijn de prikkers weer opgeborgen en is de balans opgemaakt. Wij kunnen terugkijken op een leuke, drukbezochte World Cleanup Day waarbij inspiratie, creativiteit, gezonde beweging en zwerfafval opruimen hand in hand gingen. De ruim 600 deelnemers hebben een enorme hoeveelheid zwerfafval opgeruimd, waardoor de stad na één dag een stuk schoner oogt!

Om 8 uur ’s-ochtends zijn de bootcampers als eerste gestart met een cleanup-bootcamp. De rest van de dag konden Amersfoorters op 18 locaties prikkers, handschoenen en vuilniszakken ophalen om daarna afval te verzamelen. Op de acht grootste locaties waren er ook activiteiten voor jong en oud om de bewustwording te vergroten. Bijvoorbeeld workshops over hoe je afval op een creatieve manier een tweede leven kan geven als gebruiksvoorwerp. Dit alles is vastgelegd door diverse lokale media maar ook de landelijke media zoals RTL en SBS kwamen op bezoek.

Voor de tweede keer heeft JCI Eemland, samen met Stichting Matchpoint, de Rotary Young Ambition Amersfoort en de gemeente Amersfoort de World Cleanup Day in Amersfoort georganiseerd. Dit jaar hebben ook een aantal buurthuizen, lokale ondernemers, verenigingen en vrijwilligers bijgedragen aan ons initiatief.

World Cleanup Day 2020

Wat vorig jaar nog startte als een kleinschalig evenement heeft zich in 2019 ontvouwd tot een stadsbrede campagne. Op zaterdag 21 september kon in Amersfoort echt niemand om de World Cleanup Day heen. Door de grote opkomst hebben letterlijk van ’s-ochtends vroeg tot aan het eind van de middag in heel de stad inwoners zichtbaar hun steentje bijgedragen aan een schoner Amersfoort.


Hoe de World Cleanup Day Amersfoort er in 2020 uit komt te zien? Dat is nog niet bekend, maar zeker is dat dit fantastische evenement, dat zo breed wordt gedragen in de stad, een vervolg krijgt!

Genomineerd: 

JCI meets Eindhoven

JCI Eindhoven bestaat vijftig jaar en de Beste Ondernemers Visie vijfentwintig jaar. Wow, reden voor een feestje! Anderhalf jaar geleden hebben wij, JCI Eindhoven, met de hele kamer ‘ja’ gezegd tegen de organisatie van de Nationale Conventie 2019 (NC). We hebben de NC met veel enthousiasme georganiseerd en samen met de leden van JCI Nederland, de lokale partners, leden en oud-leden het jubileum van zowel de kamer als de BOV gevierd. Het was een prachtig evenement, waar we met veel plezier op terugkijken.

Het thema van de Nationale Conventie 2019 was ‘Eindhoven als meest innovatieve regio van Nederland’ en heette ‘The making of…’. Tijdens de NC hebben jullie kennis kunnen maken met regio Eindhoven én de mogelijkheden in de stad, zowel op het gebied van technologie als ook duurzaamheid.


Daarnaast verwees het thema ook naar het JCI-doel om inspiratie en bewustwording op gang te brengen voor de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Tijdens de NC stond SDG 9 centraal (industrie, innovatie en infrastructuur).

The making of …

Het NC-programma 2019 voerde je in vier verschillende onderdelen langs Eindhovense antwoorden op dit grote thema. Eindhoven is een stad van uitvinders, makers, techneuten en ontwerpers. Zij bedenken dagelijks oplossingen voor de toekomst van de wereld. Vernieuwingen op het gebied van gezondheidszorg, automotive, voedsel, energie, licht en veiligheid. Wat is het geheim? De inbedding in een cultuur van samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen die de stad heeft gemaakt tot wat het vandaag is: een kleine regio, maar met een heel belangrijk investeringsklimaat.

Kennismaken met de stad Eindhoven kon via één van de vier onderdelen die ingaat op ons Eindhovens DNA: design, technology, mobility en future cities.


Op vrijdagmiddag was de 25ste BOV-uitreiking, waarna het programma overliep in de NC. De NC startte met de interactieve Poen & Purpose-sessie op vrijdagavond. Op zaterdag waren er, parallel aan het CvA, op persoonlijke ontwikkeling gerichte workshops. In de middag ging iedereen binnen één van de onderdelen Eindhoven ontdekken. ’s Avonds mochten de voetjes van de vloer tijdens een geweldig ‘Making of the Stars’-feest midden in de stad.

De organisatie van een NC gaat niet zonder slag of stoot. Aan het einde van de rit hebben wij geconcludeerd dat onze kamer sterker en hechter is geworden, en daar zijn we heel blij mee.


Learning by doing stond centraal, ook tijdens dit traject! Wij hebben samengewerkt, zowel de leden onderling als met de partner in de regio. Zo is ons netwerk uitgebreid en hebben wij ook onderling elkaar beter leren kennen.


Als we toen hadden geweten wat we nu weten, hadden we het nog steeds gedaan!


Een kleine 300 JCI leden zijn geïnspireerd in Eindhoven en daar zijn wij trots op!

image
image